Kannabiszos fájdalomcsillapító tapasz


A kannabiszt évszázadokon át használták mindenféle célra homeopátiás gyógymódként. Idővel a bizonyítékok egyre többször utaltak arra, hogy egy olyan gyógynövény van a birtokunkban, amely gyógymódot kínál a pszicho-neurológiai rendellenességek, az emlőrák, a reuma, a szexuális rendellenességek és a szüléssel kapcsolatos fájdalmas szövődmények esetében. Ennek az ősi növénynek most egy modern alkalmazási lehetősége nyílt meg. Egy kannabisz tapasz, melyet a fibromyalgiás és cukorbeteg idegi fájdalmakban szenvedő betegek számára fejlesztettek ki.

Kannabisz a fibromyalgiás és idegi fájdalomra


A fibromyalgia és a diabéteszes neuropátia néhány közös dologban megegyezik. Mindkét állapot látszólag megmagyarázhatatlan fájdalommal, bizsergéssel jár, és drasztikusan csökkentheti az életminőséget. A korai kutatások azt sugallják, hogy a kannabisz hatásos terápiás hatást gyakorolhat mindkét állapot esetében, és ez az új fájdalomcsillapító tapasz újszerű megközelítést kínál a rendkívül nehezen kezelhető betegségek körében. Az Országos Fájdalom Alapítvány 2014-es felmérése szerint a kannabisz volt a leghatékonyabb fájdalomcsillapító a fibromyalgiás betegek körében, akik hajlandóak voltak kísérletezni a gyógynövénnyel. Nem minden megkérdezett fogyasztott kannabiszt. Azonban azok esetében, akik használták, a gyógynövény jobban működött a fájdalom kezelésében, mint a fibromyalgia kezelésére receptre felírt Savella, Cymbalta és Lyrica. Kis humán vizsgálatok a kannabiszt a diabéteszes neuropátia kezelésében szintén sikeresnek találták. Egy 16 beteg esetében végzett tanulmány szerint, akik diabéteszes neuropátiától szenvedtek a lábukban, a gyógynövény dózistól függően sikeresen csökkentette a fájdalom tüneteit. A kannabisz növény sikeresen csökkentette az olyan idegi fájdalmat is, amely olyan betegségekhez társult, mint a sclerosis multiplex. Míg néhány országban már rendelkezésre állnak drága kannabiszalapú gyógyszerek idegrendszeri megbetegedések kezelésére, a kannabiszt kíváncsisággal használó páciensek leragadtak a helyi krémek és a szájon át történő bejuttatás adta lehetőségeknél, amelyek egy kicsit erősek lehetnek napközben. Most egy innovatív cég, a Cannabis Science a kannabisz gyógyszerek forradalmian új helyi alkalmazását teszi lehetővé.

A Cannabis Science egy kannabisz fájdalomcsillapító tapaszt tervezett


A Cannabis Science vállalat egy gyógyszeripari kutatócég, amely innovatív kannabisz gyógyszerek kifejlesztésére törekszik. 2016 novemberében bejelentették legújabb projektjüket, egy bőrre helyezhető tapaszt, amely hatékony fájdalomcsillapító gyógyszert juttat a bőrön keresztül a véráramba. A cégnek két új tapasza van, egy a fibromyalgiára és egy a diabéteszes neuropathiára. Bár ezek a tapaszok kannabinoidokat tartalmaznak, mindegyik készítményt és bejuttatási módszert úgy tervezték meg, hogy a leghatékonyabban kezeljék az adott betegség tüneteit. Az új fájdalomcsillapító tapaszt bejelentő sajtóközleményben Raymond Dabney, a Cannabis Science vezérigazgatója elmondta:

"A két új gyógyászati alkalmazás fejlesztése csak a jéghegy csúcsa, amit a kannabisz tudomány jövőjeként látunk. Miközben arra törekszünk, hogy növeljük földterületünk termesztési kapacitását és a létesítményeinket, hogy saját termékünket saját tudósaink rendelkezésére bocsássuk, hogy elkészíthessék ezeket a készítményeket, elkötelezetten keressük a potenciális igényeket a kannabisszal kapcsolatos orvosi alkalmazások és ezen gyógyszerek szervezetbe juttatásának területén."
2016-ban a Cannabis Science elkezdett asztma és tüdőbetegeket (például COPD betegeket) toborozni egy inhalációs kannabisz készítmény hatásának viszgálatához. A Cannabis Science nem az első olyan vállalat, amely a kannabisz bőrön át történő alkalmazását vizsgálja. A Mary's Medicinal volt az első, amely fájdalomcsillapító tapaszokat kínált az orvosi kannabisz páciensek számára Coloradóban, Arizonában, Nevadában, Washingtonban, Michiganben és Oregonban. A vállalat azt reméli, hogy a tapaszokat hamarosan Kaliforniában is kínálhatják.

Vissza

Ezeket olvasta már?

"...a kannabisz visszafordíthatja az agy öregedését..."

"...A mi kutatásaink azt mutatják, hogy egészséges idősekre – hangsúlyozottan csak az idősekre – a kannabisz pozitív hatással van. Egyes tanulmányok szerint a marihuána kedvezőtlen hatással van az agyfejlődésre, más tanulmányok szerint a memóriát is rontja. Viszont a tudományos konszenzus szerint ez a szer már nem számít kapudrognak..."

Boldogkői Zsolt professzor interjúja Bilkei-Gorzó Andrással, a bonni egyetem docensével a hvg.hu-n megjelent cikk alapján.

...

A cannabis gyógyászati alkalmazása

A cannabis gyógyászati alkalmazása 
A cannabis körüli viták egyre gyakrabban a gyógyászati felhasználásával kapcsolatban éleződnek ki. A cannabist pártolók azzal érvelnek, hogy a növény sok szenvedő embernek segíthetne, az ellenzői szerint viszont a ma elérhető gyógyszerek is megfelelő enyhülést nyújtanak. A cannabis egyértelműen hatásosnak bizonyul bizonyos betegségek kezelésében. A cannabinoidok néhány esetben önmagukban is, gyakran pedig egy kombinált terápia részeként alkalmazhatóak. A legtöbb betegség esetén valóban vannak más elismert hivatalos gyógyszerek is, azonban ezekre minden beteg másképp reagálhat, másrészt pedig bizonyos gyógyszerekkel kapcsolatban gyorsan tolerancia alakulhat ki, így ezek egy hosszabb távú kezelés alkalmával kevésbé lesznek hatásosak. A cannabis mindkét esetben segítséget nyújthat, mint a kezelés egyik lehetséges alternatívája...

...

A cannabis botanikája

A cannabis botanikája 
A magyarul kendernek nevezett növényt legelőször 1753-ban az úttörő svéd botanikus, Carolus Linnaeus sorolta be növénytanilag. A növényének akkor a Cannabis sativa (jelentése: „hasznos kender”) nevet adta, és monotipikus fajként határozta meg (azaz olyan fajként, ami egyetlen alfajt alkot faján, illetve a növénytani csoportján belül). Ez utóbbi kategorizálást az idők folyamán többen is megkérdőjelezték. 1785-ben például Jean Baptiste de Lamarc francia biológus Kelet-Indiában egy másik alfajt fedezett fel, aminek a Cannabis indica (magyarul: „indiai kender”, vagy „hasiskender”) nevet adta. A cannabis harmadik alfaját pedig 1924-ben egy orosz botanikus, D. E. Janiscsevszkij nevezte el Cannabis ruderalis-nak. Többféle kategorizálás is elképzelhető, mégis napjaink legelfogadottabb nézete szerint a kender három elkülönülő alfajra osztható, melyek ugyanannak a főfajtának a variációi...

...