NANO KAVA-KAVA


Mire jó a kava-kava?

A kava-kava (Piper methysticum) vagy mámorbors a Csendes-óceáni szigetvilágban több mint 3000 éve ismert. A borsféle növény gyökértörzsének, illetve az abból készült kivonatoknak fontos szerep jutott a vallási ceremóniákon és a gyógyításban egyaránt. Európában anxiolitikus hatása miatt (volt) közkedvelt és gyakran alkalmazott szer a kava-kava. A kavalakton tartalmú csepp stressz és feszültség oldására, álmatlanság kezelésére, illetve a menopauza kellemetlen panaszainak orvoslására alkalmazható.

Alkalmazási tudnivalók

A maximális napi dózist 120 mg kavapironban határozzák meg. A kezelés javasolt időtartama egy hónap, maximális hossza két hónap lehet. A kava-kava tartalmú szereket csak 18 éves kor felett szabad alkalmazni. A gyógyszer-interakciókra tekintettel a növényi anxiolitikum és a CYP2D6 szubsztrátjaiként metabolizálódó hatóanyagok, májtoxikus gyógyszerek, béta-blokkolók és antidepresszívumok egyidejű alkalmazása kerülendő, csakúgy, mint a kezelés alatti alkoholfogyasztás. A kava-kava tartalmú szerekkel végzett terápia során és annak befejezésekor a májenzimszinteket ellenőrizni kell. A kezelés alatt fellépő, májkárosodásra utaló tünetek – így a bőr és a szemek sárgás elszíneződése, rendellenesen sötét vizelet, hasi fájdalom vagy étvágytalanság – esetén azonnal orvoshoz kell fordulni és a terápiát meg kell szakítani.

Kultikus növény

A csendes-óceáni szigetvilágban legalább 3000 éve ismerik és használják kultikus és gyógyászati célokra a kava-kava nevű növény gyökerét. A növényt panaceának tekintették, és húgyúti megbetegedéseket, köhögést, bőrbetegségeket, sőt gonorrhoeát is gyógyítottak (próbáltak gyógyítani) vele. A növény vallási ceremóniákban betöltött szerepe azonban jelentősebb volt: a gyökérből készült ital elfogyasztása utáni megváltozott tudatállapotban a bennszülöttek a szellemvilággal léptek kapcsolatba. A kultikus szerep mellett a kava a társas összejövetelek italává is vált, és hasonló szerepet tölt be, mint kultúránkban a bor. A vallási szertartásokon szűz lányok által megrágott gyökérből, kókusztejjel és vízzel készült az ital. Természetesen ma már egyszerűbb és higiénikusabb elkészítési módok ismertek. Az ital először összehúzó és zsibbasztó érzést vált ki a szájnyálkahártyán, amit megnyugvás, ellazulás követ, valamint csökken a szorongás és a fáradtságérzet. A kava fogyasztása megkönnyíti az elalvást, amelyet pihentető alvás követ.

A kava története

A kava nevű növényt Európában 1768 óta ismerik. James Cook első csendes-óceáni expedícióján Johann Georg Forster írta le részletesen a növényt, és tőle származik a ma is használt Piper methysticum név. A név első tagja arra utal, hogy a kava a borsfélék családjába (Pipericaceae) tartozó cserje, a methysticum pedig a görög methusztikosz szóból (bódító ital) származik. A svéd botanikus leírta a növény bódító hatását és tradicionális gyógyászati felhasználását is, ez azonban a XIX. század végéig egyáltalán nem hozta lázba a nyugati gyógyászat képviselőit. A kava 100 évvel ezelőtt kezdődött története elején húgyúti és nemi betegségek szereként vált ismertté, majd egyre inkább a központi idegrendszeri indikációk kerültek előtérbe. A növény farmakológiai vizsgálata az 1960-as években kezdődött, az eredmények azt bizonyították, hogy a kava hatásos és biztonságos anxiolyticum.

Ezt alátámasztotta az is, hogy a csendes-óceáni szigetvilágban évezredek óta használták eredménnyel és jelentős mellékhatások nélkül. Hosszú ideig tartó kavafogyasztás esetén pellagrához hasonló kava-dermopathia alakul ki. A bőr reverzibilisen elszíneződik és hámlik. Az elváltozás azoknál alakul ki, akik a kavát élvezeti szerként, a terápiásnál nagyobb dózisban, hosszú ideig fogyasztják. A kavafogyasztás mellékhatásaként enyhe emésztési panaszokról és látászavarról is beszámoltak. A növény terápiás alkalmazása esetén a tudatállapot nem változik meg.

Hatóanyagok és hatásmechanizmus

Egy gyógynövény akkor válhat sikeres gyógyszerré, ha sikerül azonosítani a hatásért felelős anyagokat, és standardizált készítményeket állítanak elő belőle. A legújabb eredmények szerint úgy tűnik, a kava esetében ez nem volt elegendő. A kilencvenes években 18 laktonszármazékot azonosítottak a növényből, és rövidesen bebizonyosodott, hogy ezek a vegyületek fejtik ki az anxiolyticus hatást. Megállapították, hogy 60-120 mg laktont tartalmazó kivonat szükséges az anxiolyticus hatás kialakulásához. Az in vitro és állatkísérletek elvégzése során több elmélet született a kavalaktonok hatásának mechanizmusáról. Az anxiolyticus (és a mérsékelt analgetikus) hatást részben a feszültségfüggő nátrium-csatornák blokkolásának és a kalcium-csatornák gátlásának tulajdonították. A noradrenalin visszavétel gátlása kétségkívül hozzájárul a központi idegrendszeri hatáshoz. Bizonyítást nyert, hogy a laktonok nem kapcsolódnak közvetlenül a benzodiazepin és a GABA receptorokhoz, viszont fokozzák a gamma-aminovajsav kötődését. A MAO-B enzim reverzibilis gátlása részleges antidepresszáns hatást sejtet. Az enyhe euforizáló hatás feltehetőleg a mesolimbicus dopaminerg neuronok aktiválása révén jelentkezik. Hat placebo-kontrollos, kettős-vak, randomizált vizsgálat metaanalízisében a kava hatásos anxiolyticus szernek bizonyult. A növényi kivonat szignifikánsan hatékonyabban csökkentette a tüneteket, mint a placebo. A vizsgálatok során enyhe és múló (többnyire gastrointestinalis) mellékhatásokat figyeltek meg, amelyek függetlenek voltak az alkalmazott dózistól. A kilencvenes évek elején több ezres betegpopulációval elvégzett biztonságossági és tolerálhatósági vizsgálatok nagyon kedvező, 1,5-2,3%-os mellékhatás-gyakoriságról számoltak be. Toleranciafokozódást nem figyeltek meg.

Veszélyes növény?

A viharfelhők 1998-ban kezdtek gyülekezni, amikor megjelentek az első cikkek a kava májkárosító hatásáról. Az esetek többségében a májfunkciók romlása visszafordítható volt, azonban néhány esetben májátültetésre volt szükség. 2002 végéig összesen 78 beteg esetében számoltak be a kava hepatotoxikus hatásáról. A tények amellett szóltak, hogy a kava nem biztonságos, és ennek megfelelően be is tiltották alkalmazását az Európai Unióban, bár Magyarországon nem.

Májkárosodást okozhat?

A British Journal of Clinical Pharmacology című folyóiratban 2007-ben részletes összefoglaló közlemény jelent meg a kava-kava készítményeinek bevonása kapcsán. E szerint világviszonylatban mintegy 100 májkárosodás-esetről igazolták, hogy összefüggésben állt a kava-kava készítmények alkalmazásával, ennyi mellékhatás-jelentés pedig számos korábbi esetben is elegendő volt egy-egy jelentősebb gyógyszer kivonásához. A BfArM 2002-ben a kava-kava, illetve a kavain tartalmú készítmények forgalmazását 32 németországi májkárosodás-esetre hivatkozva vonta vissza, amelyek mindegyike összefüggésben állt a mámorbors alkalmazásával, sőt néhány esetben a hepatotoxicitás halálos kimenetelűnek bizonyult. Az értékesítési adatok alapján ez azt jelenti, hogy 60–125 millió adag kava-kava bevételére esik egy jelentett májkárosodásos eset.

Két, viszonylag kisszámú önkéntes (7078) bevonásával végzett kontrollos vizsgálat alapján a napi 120–150 mg kava-kava kivonat szedése egyetlen esetben sem okozott májkárosodást.

A kava-kava készítmények forgalmazásában érintetteken kívül a tudományos körökben is sokan úgy vélték, hogy a forgalmazást betiltó gyógyszerhatósági döntés eltúlzott válaszreakció. Valószínűsíthető, hogy a kava-kava szedésével összefüggésbe hozható májtoxicitás nem kizárólag az anxiolitikus szer alkalmazásának a következménye, hanem az azzal egy időben fogyasztott alkohol, illetve a vele párhuzamosan szedett egyéb gyógyszerek, illetve gyógynövények is szerepet játszhatnak a súlyos, esetenként fatális kimenetelű májkárosodás kialakulásában. Így például a kava-kava orbáncfűvel való együttes alkalmazása a hepatotoxicitás fokozódásához vezethet. A kava-kava enzimgátló tulajdonsága (a citokróm-P450 enzimrendszer CYP2D6 izoenzimjét gátolja) az egyidejűleg alkalmazott egyéb gyógyszerek plazmakoncentrációjának emelkedését okozhatja.

Vannak, akik a májkárosodás hátterében az importált kava minőségi hibáját – valamilyen toxikus szennyező vegyület jelenlétét – feltételezik, míg mások szerint a modern kava-kava készítmények előállításánál alkalmazott alkoholos vagy acetonos extrakciós technológiában keresendő az esetleges májkárosodás oka. A csendes-óceáni térség őslakosai ugyanis rendszerint a drog vizes kivonatait használják, látszólag nemkívánatos hatások nélkül. Más vizsgálatok ennek ellentmondva a májfunkció változását igazolták mind szerves, mind vizes kivonatok fogyasztása esetén. A rendelkezésre álló tudományos eredmények összegzése alapján a kava-kava májtoxicitása nem zárható ki, jóllehet ennek létrejöttében egyéb faktorok is közrejátszhatnak.

Tévedés történt!

A csendes-óceáni bennszülöttek körében nem alakult ki hepatotoxikus mellékhatás, mindössze kava-dermopathiáról számoltak be. Az Ausztrália északi részén élő bennszülöttek körében elvégzett epidemiológiai vizsgálatokban is az igazolódott be, hogy a terápiásan alkalmazott dózis 10-50-szeresének elfogyasztása sem jár májkárosodással. A terápiás dózis többszörösét fogyasztó bennszülötteknél miért nem alakul ki hepatotoxikus mellékhatás? A vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy a citokróm P450 enzimrendszer több izoenzimjét is gátolják a kavalaktonok. Az is világossá vált, hogy a laktonokat is a CYP-rendszer egyik enzimje metabolizálja, amelynek kimerülése esetén glutationnal konjugálódva ürülnek ki a vegyületek a szervezetből. Mindezekből következett, hogy glutationhiány esetén a májban felszaporodnak a laktonok, és az enzimek gátlásával és közvetlen módon is hepatotoxikus hatást fejtenek ki. Az igazi áttörést azonban az jelentette, amikor kiderült, hogy a tradicionális módon előállított kava ital nagy mennyiségű glutationt tartalmaz, míg az extraktumok ennek a mennyiségnek töredékét sem tartalmazzák.

A hagyományos módon elkészített kava tehát a hatóanyagon kívül a metabolizmushoz szükséges glutationt is tartalmazta.

Mégis biztonságos?

A kava készítmények glutationtartalmának azon betegek esetén van jelentősége, akiknek májfunkciói nem tökéletesek és/vagy a májuk glutationtartalma nagyon alacsony. Normál májfunkcióval rendelkezők esetén minden bizonnyal nem jelenthet problémát a kivonat alacsony glutationtartalma, és feltételezhető, hogy a májkárosodást szenvedett betegek esetén a háttérben nem diagnosztizált májfunkciókárosodás állt. Alaposabb elemzés után az is kiderült, hogy a májkárosodást szenvedett 78 beteg közül mindössze 4 esetében valószínűsíthető a kava szerepe a károsodás kialakulásában. A legpesszimistább számítás (ha elfogadjuk, hogy a 78 eset mindegyikében a kava volt felelős a károsodások kialakulásáért) szerint is egymillió napi adag esetén csupán 0,3 esetben alakul ki májkárosodás, míg a leggyakrabban alkalmazott benzodiazepinek esetén ez a szám 0,9-2,12 között van. Az elmúlt néhány év vizsgálatainak eredményeként világossá vált, hogy megfelelő elővigyázatossággal a kava tartalmú készítmények biztonságosan alkalmazhatóak lehetnek. Normál májfunkciók és szükség esetén glutation bevitel megelőzheti a májkárosodások kialakulását.
A „kava botrány” hozzájárult ahhoz, hogy a növénnyel kapcsolatos félelmek, hiedelmek tisztázódjanak. A cikk témájának különös aktualitását az adja, hogy az OGYI-nál jelenleg folyik a kava kivonatának gyógyszerként való törzskönyvezése, tehát a növény készítményeivel hamarosan a patikák polcain találkozhatunk. Fontos tehát tudni, hogy a kavakivonat reális alternatívája lehet a szintetikumoknak, és alkalmazása kevés kockázattal jár. Piacra kerülésének legnagyobb veszélyét az adja, hogy enyhe euforizáló hatása miatt valószínűleg rövidesen visszaélések tárgyává válhat. Megfontoltan és indokolt esetben rendelve azonban szélesítheti a jelenleg kapható anxiolyticumok palettáját.

Mit gondol a gyógynövényszakértő?

Dr. Csupor Dezső, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának elnöke és a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar Farmakognóziai Intézetének adjunktusa szerint várható volt, hogy előbb-utóbb változik a növénnyel kapcsolatos hatósági álláspont. Ma már azonban világos, hogy a kava alkalmazásának kockázata jócskán elmarad sok más, hasonló céllal gyógyszerként forgalomban lévő hatóanyagé mögött. Egymillió napi adag esetén a hepatotoxicitás gyakorisága 1 alatti, míg a leggyakrabban alkalmazott benzodiazepinek esetén ez a szám 0,9–2,12 közötti. Ráadásul ma már azt is tudjuk, hogy milyen esetben fokozott a májkárosodás kockázata, s ezt figyelembe véve a kava alkalmazásának haszon–kockázat aránya kedvező. Mindez persze csak akkor érvényes, ha a felhasznált termék megfelelő minőségű. Jóllehet az interneten könnyedén beszerezhetők különféle kava tartalmú termékek, ezek egyike sem gyógyszer, s minőségük, biztonságosságuk sem garantált.

 

 

American Shaman

nano kava-kava

Vissza

Ezeket olvasta már?

"Kenderolaj - A legnagyszerűbb orvosság ezen a bolygón" - Riport

Egy újságíró keresve sem találhat jobb interjúalanyt Rick Simpsonnál: ez a jó kedélyű kanadai öregúr elképesztő odaadással és hozzáértéssel beszél arról, ami az ő asztala. Ez pedig nem más, mint a Phoenix Tears, egy rendkívül erős marihuána kivonat, avagy kenderolaj, ahogy ő nevezi. Állítása szerint emberek ezreit gyógyította már ki vele a rákból, s az egyetlen ok, amiért nem terjedt el világszerte, a bűnös profitérdekek között keresendő. Prágában beszélgettünk...

 

...

Ópiátok vagy kannabisz?!

A fájdalomcsillapítók okozta halálesetek 25 százalékkal csökkentek azokban az USA államokban, melyek legalizálták az orvosi marihuánát...

az orvosikannabisz.com cikkje alapján

...

Jelentős a CBD szerepe a csonttörés gyógyulásában

"Arra a következtetésre jutottak, hogy a kannabisz a csontsejteken lévő endocannabinoid receptorok (CB1) közreműködésével javította a csontgyógyulás sebességét. Azt is megállapították, hogy a CBD jelentősen növelte a csont mechanikai tulajdonságait és erejét 8 hét után."

A www.biotrack.com cikkje alapján

...

Nem kell illegális marihuána, ha van CBD!

Kardos Tamás, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) projektvezetője a témával kapcsolatban arról beszélt lapunknak: az Európai Unióban több orvosi cannabis alapú készítmény is elérhető, de hazánkban jelenleg nincs törzskönyvezett gyógyászati cannabis, vagy azt tartalmazó készítmény. 

...