A cannabis hatása a gondolkodásra és az emlékezetre


A cannabis hatása a gondolkodásra és az emlékezetre 
A cannabis gondolkodásra és emlékezetre gyakorolt hatásainak elemzése során el kell különíteni a szer által kiváltott akut (intoxikáció alatti) hatásokat a krónikus (hosszú távú) fogyasztás következményeitől. „Az emberek másképp gondolkodnak és másképp emlékeznek a kannabisz hatása alatt. A szer tartós fogyasztása megváltoztathatja a gondolkodási (kognitív) képességek egyes vonatkozásait is.”

Akut hatások 

A cannabis kisebb adagja általában nem okoz változást a könnyebb feladatoknál, de rontja a teljesítményt a bonyolultabbak esetében. A változás mértéke elsősorban az elfogyasztott adagtól, emellett pedig a környezettől, a tapasztalattól, és az egyéb tényezőktől függ. 

Az egyes képességeket a következő három kategória felállításával tudjuk osztályozni:

1. valószínűleg érintetlen képességek

2. lehetséges, hogy megváltoznak

3. valószínű, hogy megváltoznak.

Valószínűleg érintetlen képességek:

Több kiterjedt kutatás is arra a következtetésre jutott, hogy a cannabis nem befolyásolja az egyszerűbb feladatok megtanulását, illetve a fogyasztás előtt tanultak felidézését. 

Ami lehet, hogy megváltozik:

„A marihuána nem mindig, vagy korlátozottan hat az egyszerű reakcióidőre,a gátlásra és a kitartó figyelemre.” Az egyszerű reakcióidő méréses feladatokban gyors gondolkodásra és reflexekre van szükség, de semmilyen bonyolultabb döntést nem kell meghozni. Egyes kutatások kicsi, azonban statisztikailag jelentős eltéréseket mutattak ki a cannabis fogyasztók esetén. Más kutatások nem találtak ilyen különbséget. A gátlás mérésére a kutatók ötletes megoldásokat dolgoztak ki. Egyes kutatások azt találták, hogy a cannabis hatására a fogyasztóknak problémái lehetnek ezekben a feladatokban, más vizsgálatok viszont nem találkoztak hasonlóval. „Az éberséggel vagy a figyelem fenntartásával kapcsolatos vizsgálatok gyakran egy nagyon egyszerű, unalmas feladatra irányuló hosszú koncentrációt követelnek.” Az eredmények azt mutatják, hogy a cannabis okozta intoxikáció alatt nehezebb odafigyelni a hosszú, unalmas feladatokra. 

Ami valószínűleg megváltozik 

„A THC valószínűleg káros hatással van az érzékelésre,a hangos olvasásra,a számolásra,a komplex reakcióidőre és az emlékezet néhány aspektusára. Ezek a hatások már kis vizsgálati mintánál is megjelennek szokványos adag fogyasztása mellett.” Ahogy azt a cannabis szubjektív hatásai között már láttuk, a szer hatására módosul a fogyasztó érzékelése (ízlés, tapintás, szaglás, látás, hallás). Ezeket a tapasztalatokat a laboratóriumi kísérletek is alátámasztják. Egy kísérletben a hangos olvasás képességének jelentős romlását állapították meg cannabis hatása alatt. Egy másik vizsgálat kimutatta, hogy az intoxikáció rontja a résztvevők számolási teljesítményét is. Az egyszerű reakcióidős feladatokban nem találtak jelentős eltérést a szerhasználók és az absztinensek között. Ezen feladatok komplex változataiban azonban (ahol különböző történésekre nem ugyanazt, hanem különböző gombokat kellett megnyomni) kicsi, vagy nagyobb mértékű eltérést találtak a két csoport között. „Általában minél nehezebb volt a feladat, annál nagyobb teljesítményromlást mutattak ki kannabisz hatására.” 

Az emlékezettel kapcsolatos kutatások bizonyították, hogy a cannabis nincs hatással a fogyasztás előtt tanultakra (tehát nem károsítja a hosszú távú memóriát), ugyanakkor az itt alkalmazott tesztek azt mutatták, hogy a szerhasználat következményeként a fogyasztó nehezebben tud különbséget tenni a releváns és az irreleváns ingerek között, így sokkal rosszabbul teljesít ezekben a feladatokban, mint a kontrollcsoport tagjai. 
Krónikus fogyasztás következményei: 

A cannabis fogyasztásának akut hatásai helyenként jelentősen befolyásolhatják az ember teljesítményét egyes emlékezettel és gondolkodással kapcsolatos bonyolultabb feladatokban. Sok kutató – feltételezve hogy a rendszeres használat hasonló hatásokkal járhat az intoxikáció elmúltával is – vizsgálta a cannabis ezen területeket érintő hosszú távú hatását is. A kutatások nagy része olyan embereket hasonlított össze, akik egyrészt több éve minden nap cannabist használtak (krónikus fogyasztók), másrészt olyanokat, akik saját bevallásuk szerint sosem fogyasztottak a szerből (kontrollcsoport). Az e tárgykörben végzett számtalan kutatás többsége nem mutatott ki jelentős kognitív károsodást a krónikus fogyasztóknál, ugyanakkor egyes (érzékenyebb teszteket alkalmazó) vizsgálatok alacsonyabb teszteredményekről, mások pedig rendellenes agyhullámokról számolnak be azok esetében, akik hosszabb ideje minden nap cannabist használtak. A krónikus fogyasztóknál jelentkező rendellenes agyhullámok arra utalnak, hogy „kevésbé pontosan, vagy kevéssé gyorsan dolgoznak fel információkat” , ezáltal pedig megnehezedik számukra a releváns és irreleváns ingerek megkülönböztetése.

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar
Bűnügyi Tudományok Tanszék
Quo vadis cannabis?

A cannabis jogi, orvosi, társadalmi vonatkozásainak összefoglaló áttekintése
Írta: ifj. Sipos László
Konzulens: Dr. Kovács Gábor egyetemi docens
© ifj. Sipos László, 2009
A változtatás nélküli másolás és sokszorosítás a szerző külön engedélye nélkül is megengedett.

Vissza

Ezeket olvasta már?

A CBD- ről és a terpénekről - a kender reneszánsza

Bár a legtöbb ember nem is tud róla, a természetes vegyületek egy körével, a terpénekkel szinte mindennapi kapcsolatban állunk: ezek a vegyületek adják számos fűszer ízét, vagy éppen a háztartási tisztítószerek illatát. A terpének jelentősége azonban messze túlmutat a hétköznapi alkalmazásokon, sokoldalú szerepet játszanak biológiai folyamatokban is...

...

A hasis

"Az indiai mondavilág szerint az istenek azért adták az embereknek a hasist tartalmazó kendert, hogy boldogságot, bátorságot és szexuális örömöt merítsenek e csodálatos növényből..."

...

A CBD

A kannabidiol, egy nem pszichoaktív kannabinoid molekula, amely a kendernövény növényben és virágzatában található. A marihuána, és a Sativex nevű gyógyszer, valamint néhány táplálékkiegészítő készítmény fő hatóanyaga.

...

A cannabis gyógyászati alkalmazása

A cannabis gyógyászati alkalmazása 
A cannabis körüli viták egyre gyakrabban a gyógyászati felhasználásával kapcsolatban éleződnek ki. A cannabist pártolók azzal érvelnek, hogy a növény sok szenvedő embernek segíthetne, az ellenzői szerint viszont a ma elérhető gyógyszerek is megfelelő enyhülést nyújtanak. A cannabis egyértelműen hatásosnak bizonyul bizonyos betegségek kezelésében. A cannabinoidok néhány esetben önmagukban is, gyakran pedig egy kombinált terápia részeként alkalmazhatóak. A legtöbb betegség esetén valóban vannak más elismert hivatalos gyógyszerek is, azonban ezekre minden beteg másképp reagálhat, másrészt pedig bizonyos gyógyszerekkel kapcsolatban gyorsan tolerancia alakulhat ki, így ezek egy hosszabb távú kezelés alkalmával kevésbé lesznek hatásosak. A cannabis mindkét esetben segítséget nyújthat, mint a kezelés egyik lehetséges alternatívája...

...