Kannabisszal az alzheimer kór ellen...


Mindez alátámasztja a korábbi vizsgálatok eredményeit, amelyek bizonyították a kannabinoidok (köztük a THC) védő hatását a neurodegeneratív betegségben szenvedő emberek esetében.
"Bár más tanulmányok is bizonyítékot szolgáltattak arra nézve, hogy a kannabinoidok neuroprotektív szerepet játszanak az Alzheimer-kór tüneteivel szemben, úgy hisszük, hogy tanulmányunk elsőként bizonyítja, hogy a kannabinoidok mind a gyulladást, mind az béta-amiloid felhalmozódást is befolyásolják az idegsejtekben," - mondta David Schubert, a Salk Biológiai Tanulmányok Intézetének neurobiológusa.
Schubert és kollégái megvizsgálták a THC hatásait laborban tenyésztett humán neuronok esetében, amellyel utánozták az Alzheimer-kór hatásait.
Azok számára, akik nem ismerik ezt a különleges vegyületet: nem csak a marihuána pszichés hatásainak többségéért felelős, hanem természetes fájdalomcsillapító tulajdonságainak köszönhetően hatásos kezelésnek tartják a HIV, a kemoterápia, a krónikus fájdalom, a poszttraumás stressz rendellenesség és a stroke tünetei esetében.
Valójában, mivel a THC úgy tűnik, hogy igen csodálatos orvosi szer, a kutatók a géntechnológia segítségével módosított élesztő létrehozásán dolgoznak, amely hatékonyabban tudja termelni, mintha szintetikus változatokat készítenének belőle.
A vegyület a tüdőből a véráramba jutva kétféle receptorhoz kapcsolódik, a kannabinoid receptor (CB) 1-hez és 2-höz, amelyek a sejtek felszínén találhatók az egész szervezetben.
Az agyban ezek a receptorok a leginkább olyan idegsejtekben koncentrálódnak, amelyek az örömért, a memóriáért, a gondolkodásért, a koordinációért és az időérzékelésért felelősek, és általában egy olyan osztályba tartozó lipidmolekulákhoz kötődnek, amelyeket endokannabinoidoknak neveznek, amelyeket a szervezet termel a fizikai aktivitás során, melyek elősegítik a sejtek közötti jelátvitelt az agyban.
De a THC is ugyanúgy kötődhet hozzájuk, és ebben az esetben elkezdi összezavarni az agynak azon képességét, hogy önmagával kommunikáljon.
Ez jó és rossz is lehet, mert bár elfelejthetünk valami fontosat, vagy hirtelen nem leszünk képesek meglendíteni egy baseballütőt, valószínűleg elképesztően érezhetjük magunkat, és mindenféle dolgot meg akarnánk enni.
Az elmúlt évek során a kutatások azt sugallták, hogy az ilyen receptorokhoz való kötődés miatt a THC hatással lehet az öregedő agyra, mert úgy tűnik, hogy segít a szervezetnek kiszűrni a béta-amiloid toxikus felhalmozódását - vagy "plakkjait".
Senki sem teljesen biztos benne, hogy mi okozza az Alzheimer-kórt, de azt feltételezik, hogy kétféle elváltozás keletkezik: amiloid plakkok és idegrost csomók.

Az alzheimer kór kialakulásában jelentős szerepe van a túlzott glutén bevitelnek és az indokolatlan koleszterin szint csökkentésnek (Gabona-agy-Dr. David Perlmutter) - AMSH


Az amiloid plakkok az idegsejtek közé kerülnek, amelyek a béta-amiloid molekulák sűrűsödései - egy ragadós fehérje, amely könnyen csomókat alkot, és idegrost göböket, melyeket a hibás tau-fehérjék okozzák, amelyek a neuronok vastag, oldhatatlan tömegeiben halmozódnak fel.
Nem világos, hogy ezek az elváltozások miért jelentkeznek az agyban, de a vizsgálatok során az agyszövetekben kapcsolatot találtak a plakkok és az idegrost csomók elterjedése között. Tehát ha találunk valamit, ami enyhíti az agyi gyulladást, ugyanakkor arra ösztönzi a testet, hogy kijavítsa ezeket a elváltozásokat, akkor lehetünk azon az úton, hogy megtaláljuk az Alzheimer-kór esetében az első hatékony kezelést.
2006-ban a Scripps Kutatóintézet munkatársai azt találták, hogy a THC gátolja az amiloid plakkok képződését azáltal, hogy blokkolja az agyban levő enzimet, amely termeli őket, és most Schubert és csapata bebizonyította, hogy képes eltávolítani egy veszélyes gyulladást az idegsejtekből, biztosítva a túlélésüket.
"Az agyban fellépő gyulladás az Alzheimer-kór egyik fő oka, de mindig azt feltételezték, hogy ez a válasz az immunrendszerhez hasonló sejtekből származik az agyban, nem pedig az idegsejtekből," - mondta Antonio Currais, a csapat egyik tagja.
"Amikor képesek voltunk azonosítani a béta-amiloid gyulladásos válasz molekuláris alapját, világossá vált, hogy az idegsejtek által termelt THC-szerű vegyületek részt vehetnek a sejtek védelmében, miközben megóvják őket a pusztulástól."
Ez izgalmas dolog, de ez eddig csak laborban demonstrálták az idegsejteken, így a következő lépés Schubert és csapata számára az lesz, hogy megfigyeljék a THC és a gyulladás csökkenése közötti kapcsolatot, valamint a plakk lerakódását a klinikai vizsgálatok során.
Állítólag már találtak egy J147 nevű gyógyszerjelöltet, amely úgy tűnik, hogy ugyanazokkal a hatásokkal jár, mint a THC, így lehet, hogy tesztelhetik a THC hatásait anélkül, hogy a kormány akadályokat állítana.
Bár érdemes megjegyezni, hogy a legutóbbi jogi változások azóta az USA-ban a marihuána használatával kapcsolatban sokkal könnyebbé váltak az ezen területen végzett további kutatások.


A www.nature.com cikkje alapján.

Vissza

Ezeket olvasta már?

Lupusz ellen kannabisz...

-miért a cbd?! ...a lupusz kezelésére alkalmazott gyógyszerek legnagyobb része gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító...

...

Havi 500 rohamról 0-ra kannabisz kivonatok használatával...

Donna, egy 39 éves nő Indianaból, hetente legalább 125 rohamon ment keresztül 9 éves kora óta. Miután 2015-ben Oregonba költözött és kipróbálta a kannabisz kivonatokat új kilátások nyíltak számára a mindennapi életben és gyakorlatilag ma már rohammentes...

...