A kannabisz hatékony fájdalomcsillapító időseknél is...


Az orvosi kannabisz szignifikánsan enyhíti a krónikus fájdalmat 65 éves vagy idősebb betegeknél is, mindeközben alig okoz mellékhatást, írja a The European Journal of Internal Medicine tanulmánya.

Az izraeli Ben-Gurion University és Soroka University Medical Center kutatóinak eredményei szerint a kannabisz-kezelés biztonságos és hatékony azoknál az idősebbeknél is, akik tumoros panaszokra, Parkinson kórra, poszttraumás stressz betegségre (PTSD), colitisulcerosára, Crohn betegségre, vagy sclerosis multiplexre keresnek enyhülést. Novack nyilatkozata szerint, habár az idősebb generáció az orvosi kannabisz fogyasztóinak nagy és egyre szaporodó populációját képezi, kevés tanulmány foglalkozik azzal, hogyan befolyásolja a kannabisz-kezelés ezt a speciális csoportot, amely demenciával, gyakori esésekkel, mobilitási problémákkal, látási és hallási problémákkal is küzd.

Mint Novack kifejti: 2736, 65 éves vagy idősebb beteg 6 hónapos utánkövetése révén megállapítható, hogy az orvosi kannabisz szignifikáns mértékben csökkenti a fájdalmat és növeli az életminőséget az idősek körében, miközben minimális mellékhatást vált ki.

Az USA-ban végzett felmérések szerint, ahol a 65 évesnél idősebbek a lakosság 14%-át teszik ki, ez az a korosztály, amelyik a receptre kapható gyógyszerek – köztük addiktív fájdalomcsillapítók – több mint 30%-át fogyasztja. A vizsgálat azt mutatja, számukra különösen előnyös lehet az opioidok lecserélése a nem addiktív orvosi kannabiszra, mivel az eredmények szerint a kannabiszt használó betegek által jelentett fájdalom 6 hónap alatt tízes skálán mérve átlagosan 4 pontot csökkent (8 pontról 4 pontra).

Azon betegek 60%-a, akik eredetileg rossz, illetve nagyon rossz életminőségről számoltak be, a 6 hónapos kezelés után jó vagy nagyon jó értékelést adott életminőségére. A betegek 70%-a azt jelentette, hogy állapota legalább közepes vagy jelentős mértékben javult. A 6 hónap elteltével az opioid-használók 18%-a abbahagyta vagy csökkentette ezen fájdalomcsillapítók fogyasztását. A leggyakoribb mellékhatás a szédülés (9,7%) és a szájszárazság (7,1%) volt.

Dr. Kazai Anita

Vissza

Ezeket olvasta már?