Ópiátok vagy kannabisz?!


Az kannabisz orvosi használata valószínűleg számos, recepre kapható fájdalomcsillapítótól függő ember életét mentette meg a legális hozzáférést biztosító államokban.

Az Amerikai Orvosi Szövetség Folyóiratában (Journal of the American Medical Association – JAMA) megjelent tanulmány megállapította, hogy a fájdalomcsillapítók használata miatt bekövetkezett halálesetek száma átlagban 25 százalékkal alacsonyabb azokban az államokban, ahol a törvények egedélyezik az orvosi kannabisz használatát, összehasonlítva azokkal az államokkal, ahol a kannabisz még mindig illegális.

A tanulmány vezető szerzője és kutatója, Marcus Bachhuber, MD szerint:

“A gyógyászati kannabisz törvénnyel rendelkező államokban 24,8%-kal alacsonyabb volt az átlagos éves opioid túladagolás miatti  halálozási arány, mint azokban az államokban, ahol nincs gyógyászati kannabisz törvény. A gyógyászati kannabisz törvények és a törvény bevezetése utáni éves opioid fájdalomcsillapító túladagolából származó elhalálozás közötti összefüggés vizsgálata azt mutatta, hogy ahol ilyen törvények vannak, ott alacsonyabb túladagolásból származó elhalálozás társul, ami az idő múltásával általában erősödik.”

“Számokban kifejezve, az orvosi kannabisz törvénnyel rendelkező államokban mintegy 1700-al kevesebb opiát fájdalomcsillapító túladagolásos haláleset volt 2010-ben, mint az a törvények bevezetése előtti trendek alapján várható volt.”

A JAMA eredményeit támogatja az a 2015-ös Columbia University tanulmány, amely megállapította, hogy a kannabisz szívása segíthet a fájdalomcsillapító függőknek az elvonási tünetek és az opiátokkal való visszaéléshez köthető egészségügyi tünetek csökkentésében.

További jelentős mennyiségű életet lehetne megmenteni az egész USA-ban, mivel 20 állam jelentett kannabisz legalizálási intézkedéseket a 2016-os választásokra.

Vissza

Ezeket olvasta már?

"...a kannabisz visszafordíthatja az agy öregedését..."

"...A mi kutatásaink azt mutatják, hogy egészséges idősekre – hangsúlyozottan csak az idősekre – a kannabisz pozitív hatással van. Egyes tanulmányok szerint a marihuána kedvezőtlen hatással van az agyfejlődésre, más tanulmányok szerint a memóriát is rontja. Viszont a tudományos konszenzus szerint ez a szer már nem számít kapudrognak..."

Boldogkői Zsolt professzor interjúja Bilkei-Gorzó Andrással, a bonni egyetem docensével a hvg.hu-n megjelent cikk alapján.

...

A cannabis szociális hatásai

A cannabis szociális hatásai 
A cannabis ellenében szóló érveléseket gyakran arra alapozzák, hogy a szer -az egyén, tehát a fogyasztó egészségének károsítása mellett – olyan súlyos társadalmi, szociális károkat is okoz, amely szükségessé teszi a szigorú tiltását. E helyütt leginkább a cannabis kapudrog (belépő) szerepéről szoktak említést tenni. A széles körben elterjedt nézet szerint a szer fogyasztása a motiváció teljes elvesztéséhez is vezethet. Néhol felbukkan, hogy a cannabis növeli az agressziót a fogyasztókban, akik – a feltételezések szerint – gyakrabban követnek el közlekedési balesetet. Végezetül ki kell térnünk az abúzus (problémás) használók kezelésének ma elérhető terápiás lehetőségeire...

...

A cannabis farmakológiája

A cannabis farmakológiája 
A cannabinoidok 

A cannabis növényben összesen több mint 400 különböző kémiai vegyület található. Ebből legalább 66 csak erre az egy növényre jellemző, amelyeket összefoglalóan cannabinoidoknak nevezünk. A legismertebb közülük a delta-9-tetrahidro-cannabinol (THC), amelynek a kémiai szerkezetét elsőként 1964-ban Raphael Mechoulam izraeli professzornak sikerült megállapítania. A cannabis pszichoaktív hatásainak nagy része valószínűleg a THC-nek köszönhető. A növény hatóanyag tartalma ugyanakkor nem egyenletesen oszlik el. Magas THC tartalmúak a virágzó és termő ágvégek, ahol a növény gyantája található. Lényegesen kevesebbet tartalmaznak ebből a vegyületből a növény levelei és a szára. A nikotinhoz és a koffeinhez hasonlóan a THC-nek is valószínűleg az a szerepe a növényben, hogy megvédje azt a kártevőktől és a kórokozóktól...

...

A cannabis gyógyászati alkalmazása

A cannabis gyógyászati alkalmazása 
A cannabis körüli viták egyre gyakrabban a gyógyászati felhasználásával kapcsolatban éleződnek ki. A cannabist pártolók azzal érvelnek, hogy a növény sok szenvedő embernek segíthetne, az ellenzői szerint viszont a ma elérhető gyógyszerek is megfelelő enyhülést nyújtanak. A cannabis egyértelműen hatásosnak bizonyul bizonyos betegségek kezelésében. A cannabinoidok néhány esetben önmagukban is, gyakran pedig egy kombinált terápia részeként alkalmazhatóak. A legtöbb betegség esetén valóban vannak más elismert hivatalos gyógyszerek is, azonban ezekre minden beteg másképp reagálhat, másrészt pedig bizonyos gyógyszerekkel kapcsolatban gyorsan tolerancia alakulhat ki, így ezek egy hosszabb távú kezelés alkalmával kevésbé lesznek hatásosak. A cannabis mindkét esetben segítséget nyújthat, mint a kezelés egyik lehetséges alternatívája...

...

A CBD- ről és a terpénekről - a kender reneszánsza

Bár a legtöbb ember nem is tud róla, a természetes vegyületek egy körével, a terpénekkel szinte mindennapi kapcsolatban állunk: ezek a vegyületek adják számos fűszer ízét, vagy éppen a háztartási tisztítószerek illatát. A terpének jelentősége azonban messze túlmutat a hétköznapi alkalmazásokon, sokoldalú szerepet játszanak biológiai folyamatokban is...

...