Ezeket olvasta már?

Nem kell illegális marihuána, ha van CBD!

Kardos Tamás, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) projektvezetője a témával kapcsolatban arról beszélt lapunknak: az Európai Unióban több orvosi cannabis alapú készítmény is elérhető, de hazánkban jelenleg nincs törzskönyvezett gyógyászati cannabis, vagy azt tartalmazó készítmény. 

...

Néhány tisztázandó tévhit a CBD-ről

Néhányan szeretnek nagy mennyiségű CBD-t használni ahhoz, hogy “ellazuljanak betépés nélkül”. Kis mennyiségben a CBD hatása inkább “energikus” és “tiszta fejű”.

...

A kannabisz mint gyógyszer - TASZ, 2016

"A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet egyik küldetése, hogy tudományos bizonyítékokon alapuló ismereteket terjesszen a drogokról, és az ilyen ismeretekkel összhangban álló drogpolitikáért küzdjön..."

...

Quo vadis cannabis?

Cannabis. Magyarul kender. Az emberiség egyik legősibb művelésbe vont növénye, amelyet ipari felhasználása mellett a gyógyászatban is évezredek óta alkalmaznak. Napjainkban a negyedik legtöbbet fogyasztott pszichoaktív szer a kávé, a dohány és alkohol után, egyben pedig a legelterjedtebb illegális kábítószer a világon. Rekreációs használata általában két fajtájában jelentkezik: mint a szárított leveleinek és termős virágzatának (néha pedig dohány) egyvelege, azaz marihuána („fű”), illetve mint a leveleiről és a virágjáról származó gyanta, azaz hasis formájában. A cannabis a drogszcéna örökzöldje. Megítélésében, jogi szabályozásában megannyi ellentmondás feszül. Míg több évezreddel ezelőtt általános gyógyszerként alkalmazták a legkülönbözőbb betegségekre, addig ma gyógyászati alkalmazásáért a tudományos bizonyítékok ellenére is küzdeni kell. A legtöbb országban egyszerűen kábítószerként tekintenek rá, amely káros, tehát tiltani kell. A kategória viszont egy jogi műszó, amely nem tudományos megfontoláson, hanem politikai döntésen alapul. Az angol drug szónak többféle magyar fordítása is lehetséges. Jelenthet gyógyszert, élvezeti cikket és kábítószert is...

 

...

Az endokannabinoid jelátvitel szerepe... SOTE phd

Az endokannabinoid rendszer elemeinek, a kannabinoid receptoroknak, ligandoknak és ezen ligandokat metabolizáló enzimeknek, illetve a retrográd endokannabinoid jelátviteli útnak a leírása az idegrendszer működésének egy fontos új mechanizmusát tárta fel a XX. század végén...

...