A kannabisz 6000 éves története...


A növényt széles körben elismerték a terápiás potenciálja miatt sok évezreden keresztül a különböző kultúrák szerte a világon.

Az orvosi kannabisz 6000 éve

I.e. 4000 - Pan-p'o falu

A kannabiszt Kínában az "öt gabona" egyikének tekintették, és nagy élelmiszer forrásként termesztették.

I.e. 2737 - Pen Ts'ao Ching

Ezt tartják a kannabisz legkorábbi gyógyászati használatáról szóló feljegyzésnek. Ebben az időben Sen-nung császár több mint 100 betegséggel kapcsolatban ismerte el orvosi tulajdonságait, mint például a köszvény, a reuma és a malária.


I.e. 2000-1400 - Szkíták

A nomád indoeurópai népek kannabiszt használtak a gőzfürdőkben, a temetkezési rituálék során kannabiszmagokat égettek.

I.e. 2000-1000 - Atharvavédák

A kannabiszt a hindu vallási szövegek a "boldogság forrásának", "öröm adónak" és a "szabadság hozója"-ként írják le. Ekkor a kannabiszt naponta használták rituális célokra, melyek során elfüstölték.

I.e. 2000-1000 - Ayurvédikus orvostudomány

A kannabisz nyílt vallási felhasználása lehetővé tette egészségügyi előnyeinek a feltárását. Ezen időszak alatt számos betegség kezelésére alkalmazták, mint például az epilepszia, a veszettség, a szorongás és a bronchitis.

I.e. 1550 - Ebers Papirusz

Az orvosi ismeretek egyiptomi papirusza megjegyzi, hogy az orvosi kannabisz képes kezelni a gyulladást.


I.e. 1213 - II. Ramszesz

Kannabisz pollent találtak II. Ramszesz egyiptomi fáraó múmiáján, akit halálát követően időszámításunk előtt 1213-ban mumifikáltak.

I.e. 900 - Asszírok

A kannabisz pszichotróp hatásait rekreációs és gyógyászati célokra alkalmazták.

I.e. 450 - I.sz. 200 - Görög-római felhasználás

Az orvos Dioszkoridész kannabiszt írt fel fog- és fülfájásra. A görög orvos Claudius Galénosz megjegyezte, hogy a birodalom egész területén fogyasztották. A római elit női tagjai a kannabiszt a szülési fájdalmak enyhítésére is használták.

207 - Hua Tuo kínai orvos

Elsőként írta le orvosként a kannabiszt, mint fájdalomcsillapítót. Műtét előtt kannabisz és bor keverékét használta a betegek elaltatásához.

1000 - Epilepszia kezelése

Al-Mayusi és al-Badri arab tudósok szerint a kannabisz hatékonyan kezeli az epilepsziát.

1025 - Avicenna perzsa-arab polihisztor és orvos

A középkori perzsa tudós megírta a "Kánon" című orvosi könyvét, amely szerint a kannabisz hatékony gyógymód a köszvényben, ödémában, fertőző sebektől és súlyos fejfájásban szenvedők esetében. Munkáját széles körben tanulmányozták a 13. és a 19. század között, és tartós hatással volt a nyugati orvostudományra.

1300 - Arab kereskedők

Az arab kereskedők kannabiszt hoztak Indiából Kelet-Afrikába, ahol a szárazföld belsejében is elterjedt. A malária, az asztma, a láz és a vérhas kezelésére alkalmazták.

1500 - Spanyol Hódítás

A spanyolok kannabiszt szállítottak Amerikába, ahol többfajta gyakorlati célra használták, például kötél vagy ruha készítésére. Évekkel később azonban pszichoaktív anyagként és gyógyszerként is alkalmazták.

1798 - Napóleon

Napóleon hozta be a kannabiszt Egyiptomból Franciaországba, fájdalomcsillapító és nyugtató tulajdonságait vizsgálták. Ekkor a kannabiszt tumorok, köhögés és sárgaság kezelésére használták.


1839 - William O'Shaughnessy

William O'Shaughnessy ír orvos bemutatta a nyugati orvostudomány számára a kannabisz terápiás felhasználását. Azt a következtetést vonta le, hogy nincs negatív orvosi hatása, és a növény felhasználása gyógyszerészeti környezetben ezután gyorsan elterjedt.

1900 - Orvosi kannabisz

Az orvosi kannabiszt az émelygés, a reuma és a szülési fájdalom kezelésére használták. Ebben az időben olyan vény nélkül kapható gyógyszerek álltak rendelkezésre, mint a "Piso kúra" és az "Egy napos köhögés kúra".

1914 - Harrison törvény

A kábítószer használatot az Egyesült Államokban bűncselekménynek nyilvánították a Harrison-féle kábítószer-adózási törvény szerint 1914-ben.

1937 - Marihuána adótörvény

A marihuána adótörvény betiltotta a kannabisz használatát és értékesítését az Egyesült Államokban.

1964 - A THC felfedezése

A kannabisz aktív komponensének, a THC-nek a molekuláris szerkezetét Dr. Raphael Mechoulam izraeli vegyész fedezte fel és szintetizálta.

1970 - 1-es osztályú drogként való besorolás

A kannabisz az Amerikai Egyesült Államokban 1-es osztályú kábítószerként került besorolásra, ami korlátozta a növénnyel kapcsolatos további kutatásokat. Az "orvosi használatra nem elfogadott" listára került.

1988 - Felfedezték a CBD receptorokat

Felfedezték a CBD1 és CBD2 kannabinoid receptorokat. Ma már tudjuk, hogy a leggyakoribb neuroreceptorok között vannak az agyban.

2000-2018 - Orvosi kannabisz legalizálás

A különböző kormányok, például Kanadában elkezdték legalizálni a kannabisz gyógyászati célokra történő felhasználását, amit engedéllyel rendelkező gyártók állítanak elő. A rekreációs célú legalizáció is egyre gyakoribb.

Az ujvilagtudat.blogspot.com cikkje alapján

Vissza

Ezeket olvasta már?

A CBD

A kannabidiol, egy nem pszichoaktív kannabinoid molekula, amely a kendernövény növényben és virágzatában található. A marihuána, és a Sativex nevű gyógyszer, valamint néhány táplálékkiegészítő készítmény fő hatóanyaga.

...

A pihenés fontossága

Az utóbbi időben megváltozott a pihenéshez való hozzáállásunk. A pihenés alulértékeltté vált a mai rohanó, mindig bekapcsolt világban. A pihenés éppoly nélkülözhetetlen a jó élethez és a produktív karrierhez, mint a munka.

A túlterheltség káros az egyéneknek és a szervezeteknek, a megfelelő pihenés nélküli hosszú időszak kiégeti az embereket, és tönkreteszi a vállalatok termelékenységét.

A hosszú távú tanulmányok azt mutatják, hogy a jó alvás egész életen át tartó előnyökkel jár a jobb fizikai egészség, a nagyobb érzelmi stabilitás, az alacsonyabb szintű demencia és az egészségesebb öregedés tekintetében.

...

Az amerikai kormány birtokolja a kannabisz gyógymódok szabadalmát

Az amerikai kormány legendás fűszabadalma, az Apple kenderfüst-párologtatója, jogi tanácsadók reménybeli törvényes marihuána-forgalmazóknak… mi történik az USA-ban a fű legalizálása kapcsán? És mi köze ennek a szellemi tulajdonjoghoz? Egy biztos: az amerikaiak tudják, hogyan csapjanak le egy új üzletre és hogyan védjék a jogaikat...

...

A cannabis szociális hatásai

A cannabis szociális hatásai 
A cannabis ellenében szóló érveléseket gyakran arra alapozzák, hogy a szer -az egyén, tehát a fogyasztó egészségének károsítása mellett – olyan súlyos társadalmi, szociális károkat is okoz, amely szükségessé teszi a szigorú tiltását. E helyütt leginkább a cannabis kapudrog (belépő) szerepéről szoktak említést tenni. A széles körben elterjedt nézet szerint a szer fogyasztása a motiváció teljes elvesztéséhez is vezethet. Néhol felbukkan, hogy a cannabis növeli az agressziót a fogyasztókban, akik – a feltételezések szerint – gyakrabban követnek el közlekedési balesetet. Végezetül ki kell térnünk az abúzus (problémás) használók kezelésének ma elérhető terápiás lehetőségeire...

...